I made this widget at MyFlashFetish.com.

Friday, September 24, 2010

Minggu Getir Buatku

Assalamualaikum...
Alhamdulillah, itulah ucapan yang mampu kulafazkan tatkala hati ini dalam keresahan memikirkan posisi sebagai mahasiswa di tahun akhir. Tidak kusangka begitu pantas masa berlalu sehinggakan sekarang ku telah berada di semester 7 di mana inilah saat getir yang harus ditempuhi oleh setiap mereka yang bergelar pelajar semester 7. Diri ini merasakan baru semalam berdaftar di UPSI, namun itu hannya perasaan semata-mata kerna pada hakikatnya aku sekarang sudah berada di sem akhir di UPSI.

Namun, syukur kepada Allah SWT kerana masih lagi memberi ruang dan peluang kepada saya untuk terus istiqamah dengan Islam serta bersemangat dalam menuntut ilmu. Walaupun dibebani dengan beberapa tanggungjawab yang harus dipikul, namun dengan izin Allah SWT aku cuba jugak untuk terus menelan segala cabaran yang mendatang. Pada mereka yang pernah melalui sem ini pasti tahu apa yang perlu dibuat. Aku juga sedang mengalaminya sekarang. 'TESIS' itulah tugasan yang perlu disiapkan dalam tempoh satu semester.

Namun, lain pula yang berlaku kepada diri ini tatkala tugasan yang sepatutnya kena hantar pada minggu 13 atau 14 terpaksa hantar pada minggu 12 kerna pensyarah yang menilai hasil tesisku akan berangkat ke tanah suci Makkah pada pertengahan bulan oktober ini. Jadi, terpaksalah pulun tenaga nk siapkan tugasan tu. Erm, entahlah sempat siap ke tak ni. Pepun, aku masih ingt tika di bangku sekolah dahulu, guru selalu berpesan bahawa "usaha itu tangga kejayaan".Akanku berusaha sedaya mungkin untuk siapkan tugasan ini di samping tawakkal kepada yang Maha Esa.

Di kesempatan ini, ku ingin ucapkan selamat hari raya buat teman-teman walaupun kini sudah 14 syawal. Aku menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf jika ada salah dan silap. Halalkan makan dan minum selama ini. Moga kita semua akan terus istiqamah dalam menuntut ilmu di dunia ini. Jangan kita berasa jemu, kerana yakinlah Allah akan mengangkat darjat orang yang berilmu kepada beberapa darjat.

No comments:

Post a Comment