I made this widget at MyFlashFetish.com.

Wednesday, August 4, 2010

Sekolah Hamil - Wajarankah Ditubuhkan?

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH.Saya teruja dengan cadangan kerajaan negeri Melaka untuk menubuhkan sekolah hamil untuk pelajar mengandung, sama ada mengandung hasil perkahwinan yang sah atau luar nikah beberapa hari lepas.

Kata Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam, cadangan penubuhan sekolah itu akan dikemukakan kepada Kementerian Pelajaran untuk pertimbangan.

Tujuan penubuhan sekolah tersebut adalah untuk menempatkan remaja yang mengandung untuk meneruskan persekolahan mereka daripada berhenti dan seterusnya tercicir dalam pelajaran.

Selain itu, apa yang lebih penting kata Menteri itu berhubung cadangan penubuhan sekolah itu adalah untuk menyelesaikan masalah remaja berzina dan membuang bayi.

Cadangan yang baik!!!

Saya bukanlah seorang pengkritik. Tak pandai pun untuk mengkritik cadangan orang lain. Tetapi atas dasar persaudaraan dan keprihatinan sebagai hamba Allah yang menumpang di muka bumi ini, maka terdetik di hati untuk melontarkan sepatah kata sebagai bicara sebagai ingatan diriku sendiri, dirimu dan kita semua. Mudah-mudahan kita semua mendapat manfaat dan sama-sama berfikir adakah perlu sekolah hamil tersebut ditubuhkan ataupun sebaliknya.

Niat dan cadangan Ketua Menteri Melaka itu sangat baik. Tetapi tiada cara lainkah yang lebih berkesan untuk mengatasi masalah remaja mengandung tercicir dalam pelajaran selain menubuhkan sekolah sepertimana yang dirancang.

Apa yang merisaukan adalah dengan penubuhan sekolah hamil tersebut, bukan semakin berkurangan remaja mengandung tetapi semakin bertambah-tambah pula. Jika diteliti, cadangan ini sekadar untuk dilaksanakan di negeri Melaka sahaja. Namun, pada hari ini keluar pula kenyataan Ketua Puteri UMNO supaya sekolah hamil ini dilaksanakan di peringkat kebangsaan pula.

Kenyataan Ketua Puteri UMNO :

Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin berkata konsep sekolah khas untuk pelajar hamil yang dicadangkan oleh kerajaan Melaka harus dipertimbangkan untuk dilaksanakan di peringkat kebangsaan.

Beliau berkata, remaja seperti ini seharusnya diberi peluang kedua supaya negara tidak kehilangan generasi yang berpotensi untuk menjadi berguna dan menyumbang kepada pembangunan negara.

"Kita harus terbuka kepada hal ini, ada berlaku gejala sosial seperti ini dan salah satu usaha kita dalam memberi ruang kepada mereka, ialah mewujudkan institusi yang tersendiri supaya mereka boleh meneruskan pembelajaran.

"Mereka ini masih boleh kita didik dan berikan pendedahan supaya mereka menjadi satu golongan yang boleh menyumbang kembali kepada negara. Kita seharusnya ambil cadangan Melaka ini dan diadaptasi di peringkat nasional supaya setiap negeri ada sekolah (sedemikian),”

Jika beginilah keadaannya, para pelajar akan berfikir, “em kalau berzina pun best jugak..Mengandung…Takpe doh…Sekarang dah ada sekolah hamil, kita dah ada tempat untuk belajar, dah tak rasa malu sangat sebab kat sana semua pelajar perutnya buncit berisi….Dulu kalau buat kerja tu kena berenti sekolah sebab malu atau kena buang oleh pihak sekolah….”

Lihatlah berapa banyak rumah-rumah perlindungan diwujudkan di negara ini bagi menempatkan remaja -remaja terlanjur dan seterusnya mengandung atau mak remaja mengandung, tetapi setiap hari ada saja bayi dibuang.

Setahu saya, di rumah-rumah perlindungan ini juga remaja-remaja tersebut diberi didikan agama, motivasi dan sebagainya supaya mereka berubah dan kembali ke jalan yang benar.

Nampaknya semakin banyak rumah-rumah perlindungan diwujudkan, tetapi semakin bertambah-tambah pula kes-kes remaja mengandung luar nikah dan pembuangan bayi. Apatah lagi menubuhkan sekolah khas untuk mereka!!!

Saya berpandangan bahawa buatlah apa-apa program sekalipun..Manusia hari ini sudah jauh dengan Allah, jauh dengan suruhan Allah. Malah syaitan pula menjadi sahabat karib mereka. Manusia mudah terpedaya dengan tipu helah syaitan. Lemah iman dan nafsu semakin membara.

Contohnya setiap hari dalam TV, radio dan media cetak lain melaungkan slogan “Kami Prihatin!!! Kami Prihatin!!! Kami Prihatin!!!

Nah!!!! Setiap hari ada jer bayi yang baru lahir dibuang di dalam tong sampah, di masjid, tandas dan sebagainya. Saya bukan nak pertikaikan keberkesanan program ini, tetapi itulah hakikat yang berlaku dalam masyarakat kita hari ini.

Saya fikir, tiada cara lain yang sesuai untuk menyelesaikan masalah remaja mengandung luar nikah (zina) dan pembuangan bayi yang parah pada hari ini kecuali kembali kepada ajaran Allah yang sebenarnya. Maksud saya kembali kepada hukum Allah sepertimana termaktub di dalam kitab suci al-Quran dan hadith Rasulullah SAW. Pemimpin juga perlu menunjukkan contoh tauladan yang baik terlebih dahulu sebelum diserapkan kepada rakyat. Jangan kita gah dengan berkempen sana sini tapi diri sendiri tidak terurus. Pastikan Hukum-Hukum Islam dijelmakan dalam pemerintahan Negara Yang Dicintai ini.

Di bawah ini diterangkan secara ringkas tentang hukum hudud berkaitan dengan zina yang dipetik dari laman mufakirin.forumotion.net :

Mengikut peruntukan hukuman syarak yang disebutkan di dalam al-Quran dan al-Hadith yang dikuatkuasakan dalam undang-undang Qanun Jinayah Syar’iyyah bahawa orang yang melakukan perzinaan itu apabila sabit kesalahan di dalam mahkamah wajib dikenakan hukuman hudud, iaitu disebat sebanyak 100 kali sebat. Sebagaimana Firman Allah Subhanahu Wa Ta’ala yang bermaksud :

“Perempuan yang berzina dan lelaki yang berzina, hendaklah kamu sebat tiap-tiap seorang dari kedua-duanya 100 kali sebat, dan janganlah kamu dipengaruhi oleh perasaan belas kasihan terhadap keduanya dalam menjalankan hukum Agama Allah, jika benar kamu beriman kepada Allah dan hari Akhirat, dan hendaklah disaksikan hukuman siksa yang dikenakan kepada mereka itu oleh sekumpulan dari orang-orang yang beriman”. (Surah An- Nur ayat 2)


ZINA TERBAHAGI KEPADA DUA :
1. Zina Muhsan : Iaitu lelaki atau perempuan yang telah pernah melakukan persetubuhan yang halal (sudah pernah berkahwin)

2. Zina Bukan Muhsan : Iaitu lelaki atau perempuan yang belum pernah melakukan persetubuhan yang halal (belum pernah berkahwin).

Perzinaan yang boleh dituduh dan didakwa dibawah kesalahan Zina Muhsan ialah lelaki atau perempuan yang telah baligh, berakal, merdeka dan telah pernah berkahwin, iaitu telah merasai kenikmatan persetubuhan secara halal.

Penzinaan yang tidak cukup syarat-syarat yang disebutkan bagi perkara diatas tidak boleh dituduh dan didakwa dibawah kesalahan zina muhsan, tetapi mereka itu boleh dituduh dan didakwa dibawah kesalahan zina bukan muhsan mengikut syarat-syarat yang dikehendaki oleh hukum syarak.

HUKUMAN YANG DIKENAKAN KEATAS ORANG YANG ZINA MUHSAN DAN BUKAN MUHSAN
Seseorang yang melakukan zina Muhsan, sama ada lelaki atau perempuan wajib dikenakan keatas mereka hukuman had (rejam) iaitu dibaling dengan batu yang sederhana besarnya hingga mati. Sebagaimana yang dinyatakan di dalam kitab I’anah Al- Thalibin juzuk 2 muka surat 146 yang bermaksud :

“Lelaki atau perempuan yang melakukan zina muhsan wajib dikenakan keatas mereka had (rejam), iaitu dibaling dengan batu yang sederhana besarnya sehingga mati”.
Seseorang yang melakukan zina bukan muhsan sama ada lelaki atau perempuan wajib dikenakan ke atas mereka hukuman sebat 100 kali sebat dan buang negeri selama setahun sebagaimana terdapat di dalam kitab Kifayatul Ahyar juzuk 2 muka surat 178 yang bermaksud :

“Lelaki atau perempuan yang melakukan zina bukan muhsin wajib dikenakan keatas mereka sebat 100 kali sebat dan buang negeri selama setahun”.


PEREMPUAN YANG DI ROGOL DAN DI PERKOSA

Perempuan-perempuan yang dirogol atau diperkosa oleh lelaki yang melakukan perzinaan dan telah disabit dengan bukti –bukti yang diperlukan oleh syarak dan tidak menimbulkan sebarang keraguan di pihak hakim bahawa perempuan itu dirogol dan diperkosa, maka dalam kes ini perempuan itu tidak boleh dijatuhkan dan dikenakan hukuman hudud,dan ia tidak berdosa dengan sebab perzinaan itu.
Lelaki yang merogol atau memperkosa perempuan melakukan perzinaan dan telah sabit kesalahannya dengan bukti – bukti dan keterangan yang dikehendaki oleh syarak tanpa sebarang keraguan di pihak hakim, maka hakim hendaklah menjatuhkan hukuman hudud keatas lelaki yang merogol perempuan itu, iaitu wajib dijatuhkan dan dikenakan ke atas lelaki itu hukuman rejam dan sebat.

Perempuan-perempuan yang telah disabitkan oleh hakim bahawa ia adalah dirogol dan diperkosa oleh lelaki melakukan perzinaan, maka hakim hendaklah membebaskan perempuan itu dari hukuman hudud (tidak boleh direjam dan disebat) dan Allah mengampunkan dosa perempuan itu di atas perzinaan secara paksa itu.

Akhir kata, saya ingin memohon ampun dan maaf seandainya bicara ini tidak menyenangkan hati banyak pihak. Mungkin apa yang tertulis di atas adalah bersifat negatif. Tetapi fikir-fikirkanlah apa yang terbaik dan mujarak untuk merawat barah yang semakin parah dan bernanah berhubung dengan remaja mengandung luar nikah dan pembuangan bayi dalam masyarakat kita hari ini. Adakah dengan penubuhan sekolah khas remaja mengandung dapat Justify Fullmenyelesaikan masalah ini? Tepuk dada tanya hati dan iman anda. Pasti ada jawapannya.

No comments:

Post a Comment